08 març SOBRE LA METODOLOGIA CANVAS
A ASENCAT treballem en base a la metodologia de generació de negocis CANVAS (Business Model Canvas). És la proposta que el 2004 va fer el suís Alexander Osterwalder per a la generació de projectes empresarials viables. Amb el temps han sorgit diferents versions. Em centraré però en el model inicial i bàsic per destacar-ne aspectes pràctics en el seu ús.
Des de la nostra experiència com a assessors de projectes de creació d’empreses, sovint se’ns presenten plans d’empresa amb redacció densa, amb molts matisos per justificar-ho tot. Aquests plans no són més que una explicació exhaustiva de cara a tercers.
Què és? Canvas és, en anglès, un llenç, un quadre per pintar encara en blanc. D’aquí agafa el nom aquest mètode, que pretén i permet facilitar una pluja d’idees ordenada, centrada en cadascun dels nou camps de què es composa i abordar-ne estratègies derivades.
El mètode CANVAS, és una eina de treball continu, des de la planificació del projecte fins a la seva evolució un cop endegat. Espero poder-te ajudar.
Atenció a aquestes cinc característiques del mètode:
1. Físic:
Un CANVAS no és un infograma per vendre als altres la bondat del projecte.
Si a més a més el dissenyes a l’ordinador, amb poques frases s’omplen els espais.
Proposo paper gran (DIN A0, mínim A1), retolador i etiquetes adhesives (“post-it”). Aquestes etiquetes són fàcils de substituir sense embrutar el llenç.
El teu projecte es mereix i necessita d’un pany de paret dedicat.
Si treballes amb un equip, després de cada sessió podeu fotografiar-ho per revisar-ho i reconsiderar-ho individualment.
2. Sintètic:
El contingut de cada “post-it” hauria de ser molt sintètic; millor una paraula que una frase.
Busca la paraula que millor defineixi el concepte, que el diferenciï.
Pensa que com més intentis explicar el concepte, més el limites, més limites el seu potencial.
Per contra, si escrius el concepte, sense cap acompanyament, sempre et demanarà un pas més; només mirant-lo, et preguntaràs més vivament sobre el per què no?, per què sí? i sobre el com? de cada concepte.
No t’auto-limitis d’entrada, ja aniràs descartant el què no sigui essencial, clau i diferenciador sobre el teu projecte. Llavors podràs centrar-te en treballar i aprofundir en els aspectes bàsics i innovadors.
3. Vàlid:
Sabem que el paper ho aguanta tot. En això es basa en la meva tercera consideració:
Si no et mous del teu seient per obtenir opinions crítiques sobre els detalls del teu projecte, estaràs entrant en un bucle auto-convincent que probablement et durà al fracàs i potser a costos econòmics innecessaris.
És una eina que ha de canviar, veuràs que hauràs de pivotar en base a les opinions favorables o desfavorables que recullis sobre cada punt concret.
Quan es tracta dels blocs de proposta de valor, distribució, fidelització/relació amb clients o preu, és molt important tenir opinions de persones de perfils semblant als teus clients potencials que hauràs segmentat.
Quan el que treballis siguin els mitjans, l’equipament, els actius, els costos de consums o les aliances clau, hauràs de sondejar entre les persones que més s’assemblin als teus proveïdors i possibles col·laboradors o, per què no, a ells mateixos.
4. Dinàmic:
On acaba la utilitat del llenç?
No s’ha acabat. La utilitat de la metodologia CANVAS no només està en la fase de creació del projecte. És un mètode dinàmic i ha de seguir evolucionant a mesura que el teu projecte progressi ja com a startup. Millor dit, ha de fer evolucionar el teu projecte.
Sempre tindràs davant teu l’esquelet del teu pla d’empresa, però sense consolidar-lo com a definitiu.
Un cop arrancada l’activitat, quan ja hagis desenvolupat i comercialitzat el teu producte mínim viable (PMV), podràs establir millores de procés amb el model evolucionat Lean Startup, que Eric Ries va proposar el 2008.
5. Útil:
La darrera consideració, que ja ha quedat palesa per tot això però que no deixaré de destacar-la. No estàs mirant una cosa per explicar el teu projecte empresarial als altres.
El teu CANVAS no és per a ningú més que per a tu i el teu equip. I només té sentit si es converteix en una eina útil en tot moment.
Per ajudar-te a saber on comences, on ets, i especialment com i cap a on et dirigeixes.
Que reculli de manera concisa el consens del teu equip emprenedor, socis o col·laboradors. Més que això encara. Si no hi ha hagut discussió entre vosaltres en la seva elaboració, és possible que no hagueu arribat a crear una eina real.
Fixa’t. Sigui quin sigui el teu model CANVAS, et permetrà tenir previsions d’alternatives, pel cas que en algun moment i pel que sigui, alguna cosa no funcioni com s’esperava.
Recorda: Una eina, no un infograma.