14 gen. Entrevista a Jaume Baró i Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat, al portal ‘Emprendedores’
El passat mes de desembre, el portal “Emprendedores” entrevistava Jaume Baró i Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’abordar les diverses actuacions que des de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació es duen a terme per tal de consolidar el posicionament de Catalunya com a referent en emprenedoria. La innovació, la inclusió i sostenibilitat, i la descentralització en són els eixos principals. Pel seu interès, reproduïm a continuació el contingut íntegre.
Quins són els principals objectius del seu mandat com a secretari d’Empresa i Competitivitat?
Enfortir i expandir l’ecosistema emprenedor de Catalunya per impulsar la creació d’ocupació de qualitat i noves oportunitats és un dels principals objectius. Des del Govern de la Generalitat volem transformar el nostre teixit productiu, atreure inversions, talent i projectes innovadors a nivell global, consolidant així la nostra posició com a referent internacional en tecnologia i avantguarda.
Com valora l’ecosistema empresarial i emprenedor actual?
Catalunya és un referent en emprenedoria i competitivitat. Així ho corrobora l’últim GEM (Global Entrepreneurship Monitor), que constata el nostre lideratge estatal amb una Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA) del 7,6% (0,76 punts més que el 2022-2023). Amb aquest percentatge, la TEA catalana segueix per sobre de l’espanyola (6,8%) i redueix diferències amb l’europea (8,8%).
Aquests bons resultats responen a la solidesa del nostre ecosistema, caracteritzat per un teixit empresarial divers, una forta xarxa de startups (la millor del sud d’Europa segons StartupBlink), universitats d’excel·lència, centres tecnològics capdavanters i un talent humà reconegut globalment. Tanmateix, també ens enfrontem a reptes importants. Hem de continuar treballant per fomentar la cultura empresarial a Catalunya i la seva modernització per afrontar els desafiaments del segle XXI. L’aposta per la innovació com a motor de competitivitat és la clau.
De fet, l’Àrea d’Emprenedoria i Formació de la seva Secretaria lidera diversos programes i iniciatives que promouen i fomenten la cultura i l’esperit emprenedor i innovador a Catalunya (Emprèncat, Programa Primer, iFest, DonaEmprèn…). Hi ha alguna àrea estratègica que vulgui prioritzar en aquest mandat?
Seguirem destinant recursos per enfortir encara més aquests programes, posant el focus en tres eixos clau: la innovació, la inclusió i sostenibilitat, i la descentralització. A més, estem desenvolupant un nou projecte: la creació d’una plataforma en línia d’emprenedoria que actuï com a hub o comunitat de referència per a tot l’ecosistema. L’objectiu és ajudar els emprenedors de tot Catalunya a iniciar o avançar en el seu projecte empresarial a través de la connexió i la col·laboració amb altres emprenedors, mentors, inversors… En definitiva, amb tots els actors vinculats a l’ecosistema.
L’Àrea d’Emprenedoria i Formació és també responsable d’impulsar la Xarxa Emprèn. Quin és el seu funcionament?
Es tracta d’una xarxa d’entitats publico-privades que treballa de manera alineada, coordinada i eficient, contribuint a generar un ecosistema empresarial més inclusiu, innovador i competitiu. A dia d’avui comptem amb més de 100 entitats adherides de manera permanent distribuïdes per tot el territori, incloent ajuntaments, cambres de comerç, universitats i associacions empresarials (entre d’altres). Per al nostre Govern és fonamental que qualsevol persona amb una idea de negoci, resideixi al Pirineu o a Barcelona, tingui accés a tots els recursos i el suport possibles.
La por al fracàs és un dels principals factors que frena l’emprenedoria, especialment en països com el nostre on hi ha poca separació entre el risc personal i el risc de negoci. Així ho assenyala l’Informe GEM edició rere edició. Quines mesures es poden prendre des de l’Administració per revertir aquesta tendència?
Efectivament, és fonamental canviar la percepció cultural del fracàs. Estem treballant en diverses línies per abordar aquest repte. Aquestes inclouen l’educació emprenedora (amb iniciatives com l’iFest dirigides a fomentar la cultura emprenedora entre els joves), la reducció de barreres legals i econòmiques (que simplifiquin la burocràcia i els costos associats a la creació d’empreses), la millora de l’accés al finançament (amb noves fórmules que permetin repartir el risc entre emprenedors i altres entitats) i l’impuls de l’acompanyament (amb iniciatives com la Xarxa Emprèn, Dona Emprèn o el Programa Primer, que contribueixen a reduir la sensació d’aïllament que sovint enfronten els emprenedors).
Barcelona és un pol d’atracció de talent i startups. Estendre aquest efecte a la resta del territori és un repte pendent de superar. És el Programa Primer una de les claus per aconseguir-ho?
Així és. El nostre Pla de Govern recull com a objectiu clau l’impuls de la competitivitat de tot el territori, aprofitant les seves potencialitats i respectant les seves singularitats i valors naturals i socials. I aquesta és precisament la raó de ser del Programa Primer, que (amb la cofinançament del Fons Social Europeu Plus) permet als emprenedors desenvolupar el seu projecte a qualsevol punt del territori, assegurant-los accés a formació i mentoria, i aprofitant les fortaleses i oportunitats de cada zona.
I ja per acabar, quin consell donaria a les persones emprenedores que estan començant el seu camí en aquest context econòmic global tan canviant?
El meu consell és que no tinguin por a reinventar-se i a adaptar-se a les circumstàncies. Vivim en un món cada vegada més dinàmic, on la resiliència i la capacitat d’aprendre ràpidament són claus. A més, els animaria a aprofitar totes les eines i recursos que tenen al seu abast, com els programes i iniciatives impulsats des de la Generalitat comentats anteriorment. I, sobretot, que pensin en gran, però enfocant-se en oferir solucions que realment aportin valor a la societat.