Entitat de la Xarxa Emprèn

Fer-se gran

Fer-se gran

Un usuari d’un parc de cal·listènia per a la gent gran – JUANMA RAMOS

«La vellesa pot ser una etapa plena de vitalitat i d’oportunitats per a aquelles persones majors de 65 anys a qui arriba l’hora de decidir si pleguen de treballar, però volen continuar tenint un paper actiu i aportant a la societat.»

— Elena Ferran, El Punt Avui (5 de maig de 2025)

Envelliment actiu: vitalitat i oportunitats després dels 65 anys

En la societat actual, arribar als 65 anys ja no implica necessàriament la fi de l’activitat professional o social. Com remarca Elena Ferran al diari El Punt Avui, «la vellesa pot ser una etapa plena de vitalitat i d’oportunitats per a aquelles persones majors de 65 anys a qui arriba l’hora de decidir si pleguen de treballar, però volen continuar tenint un paper actiu i aportant a la societat».

Josep Carné, president de la Fatec, posa l’accent en un concepte clau: l’edat psicològica. Segons ell, «el secret per envellir bé és tenir objectius i ganes de fer coses i oblidar que et fas gran. L’edat psicològica no té res a veure amb la biològica ni amb la que et posa la societat».

És una realitat que Catalunya està en ple procés d’envelliment demogràfic: «Catalunya està a punt de convertir-se en una societat sobreenvellida en què les persones de 65 anys o més gairebé representen el 20% de la població», tal com assenyala Ferran.

A més, cada vegada hi ha més interès per continuar formant-se després de la jubilació. «Cada vegada hi ha més persones que aprofiten l’edat de jubilació per fer una carrera», explica el mateix reportatge, destacant com «centres com la Universitat Oberta de Catalunya han duplicat el nombre d’estudiants de més de 65 anys».

Des d’Asencat ens identifiquem plenament amb aquestes perspectives i treballem per fomentar un envelliment actiu, ple de motivació i oportunitats.