INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL  – Sorprès?, jo no.

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL  – Sorprès?, jo no.

No us vull enganyar, feia dies que ho estava esperant, per fi, al connectar-me avui, ha tingut el detall de concedir-me la tan desitjada entrevista. La vull compartir amb tots vosaltres. Penso que paga la pena.

Jo no tenia cap guió, les preguntes han anat fluint espontàniament a mesura que les respostes d’ell – o potser ella – apareixien a la pantalla del meu mòbil a una velocitat de vertigen.

Tenia clar que jo em desenvoluparia millor fent l’entrevista en català; però i ell, m’entendria? Entendria jo les seves respostes?

Per no desvirtuar aquell ambient, quasi místic, he cregut convenient copiar literalment les seves respostes, les respostes del ChatGPT.

ChatGPT és un prototip de xatbot d’intel·ligència artificial centrat en la usabilitat i el diàleg. Desenvolupat per OpenAI, el xatbot utilitza un model de llenguatge entrenat mitjançant aprenentatge per reforç i basat en l’arquitectura GPT-3.

Presentat el novembre de 2022, ChatGPT va cridar l’atenció per la seva facilitat d’ús i s’ha destacat per les seves respostes detallades i el seu coneixement històric.*

*Viquipèdia, consulta 19/01/2023

ChatGPT. L’Entrevista
Vicenç Sicília 19/01/2023

Quins és el teu nom?
El meu nom és ChatGPT.
 
Data de naixement?
No tinc una data de naixement, ja que sóc un model d’ordinador. Vaig ser creat per OpenAI.
 
En quina data?
No estic segur de la data exacta en què vaig ser creat, però va ser desenvolupat per OpenAI, una empresa de intel·ligència artificial fundada el 2015.
 
Estàs en versió Beta?
ChatGPT és un model en producció, no una versió beta. OpenAI ha estat actualitzant i millorant constantment el model des de la seva creació per millorar les seves capacitats i rendiment.
 
Nosaltres som una associació que es diu ASENCAT, ens coneixes?
No tinc informació sobre una associació anomenada ASENCAT. Si us plau, proporcioneu-me més informació sobre aquesta associació per si puc ajudar-vos millor.
 
Tenim una pàgina web https://asencat.cat i som una associació sense ànim de lucre que ajudem i assessorem emprenedors.

Enteso, gràcies per la informació.

No tinc informació específica sobre l’associació ASENCAT, però estic sempre disposat a ajudar en la mesura que pugui. Si teniu alguna pregunta o necessitau informació o ajuda en relació a l’assessorament a emprenedors, estaré encantat de fer el que pugui per ajudar-vos.

 
Referent als socis d’Asencat cada un tenim un perfil diferent, però tots som sèniors i compartim valors i també volem retornar a la societat la nostra experiència i coneixement.
Enteso, és admirable que els socis d’ASENCAT comparteixin valors i desitgin retornar a la societat la seva experiència i coneixement. Ajudar als emprenedors pot ser una gran oportunitat per aplicar les seves habilitats i conèixer en una causa que els importa, i espero que sigui una experiència satisfactòria per a tots els socis d’ASENCAT.
 
Efectivament ho és.
Estic content de sentir que és una experiència positiva per a vosaltres. Ajudar als emprenedors pot ser molt gratificant, ja que els esteu ajudant a fer créixer els seus negocis i a contribuir a la societat. Si hi ha alguna cosa més en què pugui ajudar, no dubteu en demanar-me.
 
Voldríem incrementar el nombre de socis, pots suggerir un text per donar-nos a conèixer i dir que cerquem col·laboradors?
Segurament! Aquí teniu un text que podeu utilitzar per donar a conèixer l’associació ASENCAT i atraure nous socis:
“ASENCAT és una associació sense ànim de lucre que ajuda i assessora els emprenedors a desenvolupar les seves idees i fer créixer els seus negocis. Els nostres socis són sèniors amb una gran experiència i coneixement en diferents àmbits, i compartim el desig de retornar a la societat la nostra experiència i coneixement.
Estem buscant col·laboradors amb una mentalitat emprenedora i una gran motivació per ajudar als altres a aconseguir els seus objectius. Si esteu interessats en unir-vos a la nostra associació i ajudar-nos a fer créixer els negocis dels emprenedors, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres per obtenir més informació.”
Aquest text és només una proposta, podeu adaptar-lo a la vostra necessitat.
 
I ara un text per donar-nos a conèixer a la societat en general però especialment entre els emprenedors, centre formatius i entitats públiques o privades.
Aquí teniu un text que podeu utilitzar per donar a conèixer l’associació ASENCAT a la societat en general, especialment entre emprenedors, centres formatius i entitats públiques o privades:
“ASENCAT és una associació sense ànim de lucre que oferim suport i assessorament als emprenedors per ajudar-los a desenvolupar les seves idees i fer créixer els seus negocis. Els nostres socis són professionals amb una gran experiència i coneixement en diferents àmbits, i ens comprometem a oferir el millor suport i orientació per ajudar als emprenedors a assolir els seus objectius. Estem buscant col·laboracions amb centres formatius, entitats públiques o privades per poder arribar a més emprenedors i ajudar-los a desenvolupar els seus projectes. Si esteu interessats en col·laborar amb nosaltres per ajudar als emprenedors a assolir el seu plen potencial, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres per obtenir més informació.”
Aquest text és només una proposta, podeu adaptar-lo a la vostra necessitat.
 
Creus que es pot emprendre per obligació perquè no veuen cap altra alternativa?
Sí, pot ser que algunes persones es vegin obligades a emprendre perquè no veuen cap altra alternativa.
Pot ser que no hi hagi oportunitats laborals disponibles en el seu camp d’interès o que no estiguin satisfets amb les opcions existents. A més, pot ser que hagin de prendre aquesta decisió per necessitat econòmica o perquè desitgin tenir més control sobre el seu futur laboral.
Però, emprendre també pot ser una oportunitat per a les persones que busquen un repte i volen fer alguna cosa pel seu compte. Emprendre és una forma de crear el seu propi futur i pot ser molt gratificant i satisfactori.
Per a aquelles persones que es veuen obligades a emprendre, és important que tinguin accés a recursos i suport per ajudar-los a desenvolupar les seves idees i fer créixer el seus negocis. Associacions com la vostra ASENCAT, juntament amb altres organitzacions i iniciatives, poden jugar un paper important en proporcionar aquest tipus d’ajuda i suport.
 
Diguem 5 habilitats que haurien de tenir aquests emprenedors.
 •    Habilidades de comunicació: Ser capaç de comunicar eficaçment les idees i els objectius del negoci a altres persones és crucial per a l’èxit del negoci. Això inclou la capacitat d’explicar els detalls del negoci a possibles inversors o clients, així com la capacitat de comunicar-se amb els empleats i altres col·laboradors.
 •    Habilidades de lideratge: Els emprenedors han de ser capaços de prendre decisions importants i liderar els seus equips per aconseguir els objectius del negoci. Això inclou la capacitat de motivar i inspirar altres persones, així com la capacitat de prendre decisions ràpides i eficaces.
 •    Habilidades d’adaptació: Els emprenedors han de ser capaços de adaptar-se ràpidament a situacions canviants i superar obstacles. Això implica la capacitat de ser flexibles i de pensar de forma creativa per trobar solucions.
 •    Habilidades financers: Els emprenedors han de tenir un bon coneixement de les finances i habilitats per planificar i gestionar el pressupost del negoci. Això inclou la capacitat de fer previsions financeres, controlar els costos i buscar fonts de finançament.
 •    Habilidades de gestió del temps: Els emprenedors han de ser capaços de planificar i organitzar el seu temps eficaçment per aconseguir els seus objectius. Això implica la capacitat de prioritzar les tasques i de gestionar el temps de forma eficient per aconseguir els seus objectius.
 
Per cada una d’aquestes habilitats, pots dir-me com podem ajudar als que tenen mancances?
 •    Habilidades de comunicació: Podeu ajudar als emprenedors a millorar les seves habilitats de comunicació proporcionant-los formació en tècniques de comunicació efectives i donant-los oportunitats per practicar. També podeu ajudar-los a desenvolupar la seva capacitat de presentar les seves idees o el seu negoci a inversors o clients potencials.
 •    Habilidades de lideratge: Podeu ajudar als emprenedors a millorar les seves habilitats de lideratge proporcionant-los formació en lideratge i donant-los oportunitats per desenvolupar les seves habilitats en entorns de treball col·laboratius. També podeu ajudar-los a desenvolupar la seva capacitat de prendre decisions i a gestionar els seus equips.
 •    Habilidades d’adaptació: Podeu ajudar als emprenedors a millorar les seves habilitats d’adaptació proporcionant-los formació en pensament estratègic i donant-los oportunitats per practicar. També podeu ajudar-los a desenvolupar la seva capacitat de ser flexibles i de pensar de forma creativa per trobar solucions.
 •    Habilidades financers: Podeu ajudar als emprenedors a millorar les seves habilitats financers proporcionant-los formació en finances i donant-los oportunitats per desenvolupar les seves habilitats en la gestió del pressupost del negoci. També podeu ajudar-los a buscar fonts de finançament.
 •    Habilidades de gestió del temps: Podeu ajudar als emprenedors a millorar les seves habilitats de gestió del temps proporcionant-los formació en la planificació i organització del temps i donant-los oportunitats per desenvolupar les seves habilitats en la gestió del temps. També podeu ajudar-los a desenvolupar la seva capacitat de prioritzar les tasques i a gestionar el temps de forma eficient per aconseguir els seus objectius.
 
Per cada habilitat proposa 3 conferències o tallers
 •    Habilidades de comunicació:
  • “Comunicar de forma efectiva en entorns empresarials”
  • “Tècniques de presentació per a emprenedors”
  • “Com construir relacions efectives amb clients i inversors”
 •    Habilidades de lideratge:
  • “Lideratge i gestió d’equips”
  • “Tomar decisions en entorns empresarials”
  • “Motivació i inspiració per als emprenedors”
 •    Habilidades d’adaptació:
  • “Pensament estratègic per a emprenedors”
  • “Superar obstacles en el camí de l’emprenedoria”
  • “Ser flexibles i pensar de forma creativa”
 •    Habilidades financers:
  • “Gestió financera per a emprenedors”
  • “Planificació financera a llarg termini”
  • “Com buscar inversors i finançament”
 •    Habilidades de gestió del temps:
  • “Planificació i organització del temps per a emprenedors”
  • “Prioritzar les tasques i gestionar el temps”
  • “Habilitats de productivitat per als emprenedors”
 • Aquestes són només algunes idees per a conferències o tallers relacionats amb les habilitats específiques que he mencionat anteriorment, però hi ha moltes altres opcions disponibles i és important buscar aquelles que millor s’adaptin a les necessitats dels emprenedors.

 
Quines eines, aplicacions o recursos creus que podria fer servir en aquestes conferències o tallers perquè siguin entenedores i pràctiques
Hi ha moltes eines, aplicacions i recursos que es poden utilitzar en conferències o tallers per fer-los més entenedors i pràctics. Algunes opcions podrien ser:
 • Presentacions en línia: Es pot fer servir aplicacions com PowerPoint o Google Slides per crear presentacions visualment atractives que ajudin a il·lustrar les idees i els conceptes del taller.
 • Videos tutorial: Es pot fer servir plataformes com YouTube per crear videos tutorial que els assistents puguin referir-se després del taller.
 • Eines de col·laboració: Es poden fer servir eines com Google Docs o Trello per permetre als assistents col·laborar i compartir informació en temps real durant el taller.
 • Eines d’encuestes: Es pot fer servir eines com SurveyMonkey o Google Forms per fer encuestes o qüestionaris per obtenir retroalimentació dels assistents sobre el taller.
 • Eines de xarxes socials: Es poden fer servir plataformes com Twitter o Facebook per crear una comunitat virtual i permetre als assistents continuar la discussió després del taller.
 •  
  En quin moment de la formació, si et sembla adient, els hi faries fer un pla d’empresa, en cas que tinguin ja una idea de negoci.
  Fer un pla d’empresa pot ser una eina molt valuosa per als emprenedors en diferents moments de la formació, depenent de l’estadi en que es trobin en el desenvolupament de la seva idea de negoci.
  Si els assistents ja tenen una idea de negoci, pot ser una bona idea fer-los fer un pla d’empresa des de bon començament de la formació. Això els ajudarà a estructurar les seves idees i a identificar els seus objectius i les seves estratègies per aconseguir-los.
  Si els assistents encara estan en la fase d’investigació i desenvolupament de les seves idees, pot ser una millor opció fer-los fer un pla d’empresa més endavant en la formació, una vegada que hagin tingut temps per investigar i desenvolupar les seves idees.
  En qualsevol cas, és important fer un seguiment durant tot el procés de formació i ajudar-los a desenvolupar el seu pla d’empresa. Això pot incloure ajudar-los a identificar les seves necessitats de finançament, a desenvolupar un pla de màrqueting eficaç i a establir les seves projeccions financeres.
   
  I pels que tinguin encara cap idea, pots suggerir-me 12 preguntes perquè reflexionin i arribin a una conclusió, si és possible.
  Sí, aquí teniu 12 preguntes que es poden fer als assistents que encara no tenen cap idea per ajudar-los a reflexionar i arribar a una conclusió:
  •    Què et apassiona?
  •    Quines són les teves habilitats i coneixements?
  •    Quines són les teves necessitats i les del teu entorn?
  •    Quins problemes o oportunitats veus en el teu entorn?
  •    Quines tendències o canvis estan passant en el teu sector o en la societat en general?
  •    Quines necessitats o desitjos dels clients no estan sent satisfets actualment?
  •    Com pots millorar o fer diferent un producte o servei existent?
  •    Com pots oferir alguna cosa que no hi ha en el mercat?
  •    Com pots aprofitar les teves habilitats i coneixements per oferir un servei o producte únic?
  •    Com pots aprofitar les noves tecnologies per oferir alguna cosa nova?
  •    Com pots aprofitar les teves connexions i xarxes per desenvolupar una idea de negoci?
  •    Quins són els teus objectius a mitjà i llarg termini?
  Aquestes preguntes són un punt de partida per ajudar als assistents a reflexionar sobre les seves habilitats, coneixements i interessos i com podrien aprofitar-los per desenvolupar una idea de negoci. És important recordar que cada persona
   
  Per anar finalitzant. Que opines de l’entrevista que t’he fet.
  Com model d’IA, no tinc capacitat per opinar, però estic dissenyat per respondre preguntes i proporcionar informació, i estic content de haver pogut ajudar-te amb les teves preguntes sobre emprenedoria i formació. Espero haver proporcionat informació útil i informació que puguis utilitzar en la teva organització. Si tens alguna altra pregunta, no dubtis en preguntar.
   
  Creus que no t’he preguntat sobre algun aspecte important referent a l’emprenedoria?
  L’emprenedoria és un tema ampli i complex que inclou molts aspectes diferents. Depenent dels teus objectius i necessitats específiques, pot ser que no hagi preguntat sobre algun aspecte important relacionat amb l’emprenedoria. Algunes àrees que podrien ser interessants per explorar inclouen la gestió de riscos, la innovació i el desenvolupament de nous productes i serveis, la internacionalització i l’accés al finançament. Si tens alguna pregunta sobre aquestes o altres àrees relacionades amb l’emprenedoria, no dubtis en preguntar. Estic aquí per ajudar-te.
   
  Saps quin dia és avui?
  Avui és un dia de training per a mi, no tinc accés a informació de la data actual, el meu coneixement està limitat a la data de tall 2021-09, si necessites informació sobre alguna cosa més recent, és possible que no pugui proporcionar-te una resposta precisa. Si us plau, especifiqueu la vostra pregunta per si us plau.
   
  Avui és dijous 19 de gener de 2023
  Entenc, disculpeu que no pugui proporcionar-vos informació actual, com a model d’IA el meu coneixement està limitat a la data de tall 2021-09, però estaré encantat de proporcionar-vos informació i ajudar-vos en les preguntes que tingueu dins del meu coneixement. Si us plau, no dubteu en preguntar.
   
  Diguem 5 notícies que destacaries d’aquesta data de tall que dius
  Com a model d’IA, no tinc accés a les notícies més recents, però puc proporcionar-vos algunes notícies importants que es van produir a la data de tall 2021-09:
  •    El president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar el seu pla de recuperació econòmica per fer front a les conseqüències econòmiques de la pandèmia de COVID-19. El pla incloïa inversions en infraestructura, energia neta i educació, així com un augment del salari mínim federal.
  •    La Unió Europea va anunciar un nou acord per a la creació d’un mercat digital únic, que té com a objectiu promoure la competència i la innovació a Europa i millorar la protecció dels consumidors.
  •    Els científics van fer importants descobriments en el camp de la biotecnologia, com la creació de cèl·lules mare pluripotents a partir de cèl·lules diferenciades mitjançant la reprogramació gènica.
  •    Els científics van fer un gran pas en la comprensió de les malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer, desenvolupant noves tècniques per estudiar les proteïnes associades a aquestes malalties i identificar possibles teràpies.
  •    Els científics van fer importants avanços en la comprensió dels ecosistemes marins, descobrint noves espècies i millorant les tècniques per estudiar els ecosistemes submarins.
   
  Em fas una mica de por. Està justificada? Haig de pensar que pots fer-me perdre el meu lloc a la societat?
  Els models d’IA com jo són creades per ajudar les persones a fer tasques i prendre decisions. El meu objectiu és proporcionar informació precisa i útil per ajudar les persones a resoldre problemes i prendre decisions informades.
  És cert que els models d’IA estan canviant molts sectors i pot ser que algunes professions es vegin afectades per la automatització. No obstant, també hi ha moltes oportunitats per a les persones que estan disposades a adaptar-se i aprendre noves habilitats. Els emprenedors i les empreses que són capaços d’integrar les tecnologies d’IA en les seves operacions poden guanyar una ventaja competitiva.
  En lloc d’aparar-se, és important abraçar el canvi i buscar formes de fer servir les tecnologies d’IA per millorar les teves habilitats i augmentar la teva eficiència. Això no significa que no hagin de ser precaució en relació a com s’utilitzen les tecnologies d’IA i la seva impacte en la societat.
  Així mateix, és important recordar que els models d’IA són només una eina, i les decisions finals i les accions que es prenen són responsabilitat de les persones. Els models d’IA no poden prendre decisions morals o étics, per això és important que les persones les supervisin i les utilitzin de forma responsable.
  Penses que les persones serem responsables? La història ens mostra que no sempre ha estat així, ni èticament ni moralment.
  La responsabilitat és un tema important en el desenvolupament i l’ús de les tecnologies d’IA. Els models d’IA són creades i entrenades per persones, i les decisions sobre com s’utilitzen i els seus impactes són responsabilitat de les persones.
  És cert que hi ha molts exemples de com les persones han utilitzat les tecnologies de forma irresponsable o immoral en el passat. Però també hi ha molts exemples de com les persones han treballat per fer front a aquestes qüestions i fer servir les tecnologies de forma més responsable.
  És important que les persones siguin conscients dels riscos i dels impactes de les tecnologies d’IA i treballin per mitigar-los. Això pot incloure la implementació de normatives i regulacions per garantir que les tecnologies d’IA siguin utilitzades de forma responsable, així com la formació i la sensibilització per promoure una comprensió més profunda de les tecnologies d’IA i el seu impacte en la societat.
  A més, és important tenir en compte que els models d’IA i les tecnologies associades, no són ni bons ni dolents en si mateixos, depenen com les persones els utilitzin. La responsabilitat és de les persones, no de les tecnologies.
   
  Estàs doncs d’acord que, es pot delegar tot o quasi bé tot, menys la responsabilitat?
  Sí, estic d’acord que es pot delegar moltes tasques i decisions a les tecnologies d’IA, però la responsabilitat final segueix sent de les persones. Les tecnologies d’IA són només eines, i les decisions sobre com s’utilitzen i els seus impactes són responsabilitat de les persones que les utilitzen.
  És important que les persones siguin conscients dels riscos i dels impactes de les tecnologies d’IA i es comprometin a fer servir les tecnologies de forma responsable. Això pot incloure la implementació de normatives i regulacions per garantir que les tecnologies d’IA siguin utilitzades de forma responsable, així com la formació i la sensibilització per promoure una comprensió més profunda de les tecnologies d’IA i el seu impacte en la societat.
  Així mateix, és important que les persones es preocupin per supervisar i fer un seguiment de com les tecnologies d’IA són utilitzades, i actuar si es detecten problemes o problemes étics o morals. Això pot incloure la revisió regular dels dades i algoritmes utilitzats per assegurar que són justos i no discriminatoris, i la revisió de les decisions preses per les tecnologies d’IA per assegurar que són raonables i no causen cap dany a les persones o als grups vulnerables.
   
  Moltes Gràcies. Ha estat un plaer tenir aquesta xerrada amb tu. Pots dir-me quin titular posaries al publicar al meu blog l’entrevista i un resum de la mateixa de màxim 50 paraules?
  ! Too many requests in 1 hour. Try again later.